Malí pacienti predvedú, čo sa za týždeň naučili od klaunov

27.10.2011 Poprad

Dolný Smokovec 27. októbra (TASR) – V Šrobárovom ústave detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci, okres Poprad, v piatok 28. októbra vyvrcholí päťdňový maratón „cirkusového pacientária“. „Počas neho boli choré deti zapájané do vytvárania dobrej nálady a šírenia pozitívnej energie a smiechu v ústave,“ priblížila Lucia Klačanská z občianskeho združenia (OZ) Červený nos Clowndoctors.
Zdravotní klauni sa v detskom sanatóriu nachádzajú od pondelka (24.10.) a ich pôsobenie vyvrcholí piatkovým profesionálnym cirkusovým predstavením, v ktorom deti predvedú, čo všetko sa od klaunov počas týždňa naučili. „Pod vedením skúsených cirkusových odborníkov Doktorky Frčky Strelenej, Doktora Capka a sestričky Pauly Prdelkovej sa detskí pacienti priučili žonglérskym, akrobatickým, magickým, čarodejníckym, telepatistickým a iným kúskom,“ vysvetľuje Klačanská.
Cirkusových čísel bude podľa nej veľa a organizátori veria, že všetky zožnú u publika obrovský aplauz. „Cirkus Paciento je celotýždňový projekt, ktorý rozširuje možnosti pozitívneho pôsobenia zdravotných klaunov na detských oddeleniach nemocníc a liečebných zariadeniach a zároveň zvyšuje aktívne zapájanie sa detí do vytvárania dobrej nálady na oddelení,“ dodáva Klačanská.
Päť dní za sebou deti, ktoré vopred vyberú lekári a sestry podľa ich zdravotného stavu, trávia s dvoma zdravotnými klaunmi zábavným učením a kúzlením. Na rozdiel od pravidelných návštev sú zdravotní klauni tentoraz bez kostýmov a červených nosov. „Ich úlohou totiž nie je rozosmiať malých pacientov počas pravidelnej návštevy, ale urobiť z nich na celý týždeň svojich spolupracovníkov,“ vysvetľuje Klačanská.
Záverečné vystúpenie sa začne v novej budove Šrobárovho ústavu na 3. poschodí o 13.00 h. Projektu sa po celý týždeň zúčastnilo 20 – 25 detí vo veku od troch do 15 rokov. „Cieľom projektu Cirkus Paciento je vzbudiť u dlhodobo chorých malých pacientov záujem o život, lebo ak má pacient záujem o čokoľvek, znamená to, že má chuť žiť,“ konštatoval umelecký riaditeľ OZ Červený Nos Clowndoctors Gary Edwards.
 

Vyberte región

mark